open-dag-opvolgpagina-e-brochure-aanvragen2volgpagina-inschrijfformulier2

China Reisverslag

CHINA TRIP REISVERSLAG 2012
Zoals elk jaar zal ik ook nu weer verslag doen van onze reis. In hoeverre dit verslag geheel overeenkomt met hetgeen we allemaal meemaken weten we uiteraard niet, omdat de leiding (soms gelukkig) niet overal bij is. Wel hebben wij het idee dat het voor de deelnemers aan deze reis een aaneenschakeling van nieuwe indrukken en ervaringen is. VRIJDAG (16 maart 2012) De deelnemers hadden zich mooi op tijd verzamel op het station in Antwerpen. De tickets werden, in tegenstelling tot hetgeen we gevreesd hadden, snel uitgedraaid zodat we voldoende tijd hadden om koffie te drinken en het juiste spoor te zoeken. De trein vertrok op tijd en met alle studenten. Op zo’n moment komt de gedachte op, wat kan er nog mis gaan. In feite niets, aangezien we allemaal bij elkaar zitten en we allemaal tegelijk op Schiphol aankomen. Het inchecken verliep voorspoedig, zodat we ongeveer nog 1,5 uur over hadden om wat te kopen en geld te wisselen. Ook hier weer verschenen de meeste studenten ruim op tijd bij de gate. Totdat de mensen van KLM vroegen of onze groep ook bestond uit de twee personen die zich niet bij de gate hadden gemeld. En jawel twee studenten waren niet verschenen. Ook het omroepen en bellen werkte niet. De groep kon het niet geloven maar de deur ging dicht en weg waren we.

ZATERDAG (17 maart 2012)
De KLM was zo vriendelijk om de vlucht om te boeken naar de volgende dag, zodat de twee achterblijvers een dag later om 10.00 uur op het vliegveld aankwamen. Op de eerste avond heeft de bus ons naar het ‘’Seafood ‘’restaurant gebracht waar we ruim twee uur hebben getafeld en genoten van het geweldige eten en drinken. Ook al doet de naam vermoeden dat je er alleen visgerechten kunt krijgen, is er volop keus in diverse vegetarische gerechten en voor de vleeseters zijn er volop ‘’uitdagingen’’. De bus bracht ons weer naar het hotel waarna de studenten via de taxi’s (op dat moment regende het behoorlijk hard) bij Suzy Wong probeerden te komen. Diezelfde avond begon het zelfs te sneeuwen.

ZONDAG (18 maart 2012)
De bus stond op de aangegeven tijd keurig klaar en de lucht was weer helder. De meeste sneeuw was inmiddels verdwenen, maar op de daken lag nog voldoende. Op het moment dat we in de bus zaten kregen we ook bericht van de twee achterblijvers dat ze waren aangekomen. Helaas konden we ze niet ophalen want we waren op weg naar de Chinese muur. Van die dag hebben ze het ochtenddeel (sneeuwballen gooien op de Chinese muur) gemist, maar konden ze diezelfde middag nog wel aanschuiven bij de bezichtiging van het zomerpaleis. Ook in het zomerpaleis was het erg druk vanwege de zondag. Aan het eind van de middag waren we weer terug voor het ‘’avond/nacht’’ programma!  

MAANDAG (19 maart 2012)
De eerste excursie staat voor de deur. Ook dit jaar gaan we weer naar Aeonmed. Een fabrikant van turn-key operatiekamers en leverancier van allerlei anesthesieproducten. We worden dit jaar weer ontvangen door Mr. Garry Wei. Hij was het die ons vier jaar geleden ontving en heeft sindsdien door de groei van het bedrijf de ene naar de andere carrièrestap gemaakt. Uiteraard was het voor ons ook leuk om hem weer te ontmoeten en even bij te praten. Hij verzorgde de aftrap, beantwoordde wat vragen en ging vervolgens naar een andere meeting. De presentatie werd verder verzorgd door de manager Azië. Het bezichtigen van de verboden stad staat op het middagprogramma. De buschauffeur weet dat we daarna met een stadswandeling beginnen en zet daarom de bus zo dicht mogelijk en in dit geval zelfs in de Wanfujing,( Shopping street), ‘’de place to be’’. Omdat de menigte trek begint te krijgen draaien we het programma om en gaan we eerst bepaalde stukken in de stad verkennen, op weg naar de lokale Mac Donald. Vervolgens vervolgen we de weg door een oud stuk foodsteet van Beijing richting de verboden stad. We maken volop foto’s van slangen, schorpioenen, zeepaardjes, sprinkhanen en andere ongetwijfeld vitamine rijke lekkernijen aan een stokje. Op de terugweg nemen we het omgekeerde parcours, waarbij door een aantal studenten zelfs even iets van dat alles geprobeerd wordt. De avond werd weer volop gebruikt om de leukste tenten van Beijing te bezoeken.

DINSDAG (20 maart 2012)
Het ochtendprogramma staat gereserveerd voor een bedrijf dat jaren geleden is overgenomen door en Amerikaanse groep. Kijkend naar de producten die ze maken kunnen we een leuke discussie verwachten aangezien het een producent is die o.a. producten (halfgeleiders, radarapparatuur) maakt die politiek gevoelig liggen zowel voor de Chinese als de Amerikaanse overheid . De kracht van deze onderneming is om de digitale gegevens (1 en 0) om te zetten in analoge gegevens (geluid, temperatuur, etc) en omgekeerd. Producten (10.000) die ook voor defensiedoeleinden kunnen worden gebruikt, kortom een onderneming die in de spotlights staat van zowel de Chinese als Amerikaanse regering. Alberto van der Burg verzorgde de presentatie en had voor ons met name de verschillen in visie, cultuur, opvatting en mentaliteit tussen verschillende landen in kaart gebracht. Stuk voor stuk onderwerpen waar zij op hun afzetmarkt naar bijvoorbeeld Amerika, Europa centraal en Azië rekening mee houden. De kansen en bedreigingen die zij met betrekking tot de Chinese economie in het algemeen zien en voor hun organisatie in het bijzonder. De presentatie was zo opgezet dat ook deze goed te volgen was voor studenten zonder technische achtergrond.

WOENSDAG (21-3-2012)
De vlucht naar Ganzhou was niet mogelijk voor een groep van 37 personen, daarom hebben we destijds de vlucht geboekt naar Nanchang. De vlucht verliep voorspoedig en bij aankomst stond de bus al klaar voor de reis van 5 uur (ongeveer 400 km) per bus naar Ganzhou. De bus was zo goed als nieuw en er waren twee chauffeurs. De tocht ging door een heuvelachtig landschap met twee stops bij keurig onderhouden restaurants. Bij de tweede stop werd ook van chauffeur gewisseld. Op zich goed om elkaar af te lossen echter de tweede chauffeur bleek een ‘’heethoofd’’ in het verkeer te zijn. Voor dat we het in de gaten kregen presteerde hij het om twee vrachtwagens rechts op de vluchtstrook in te halen. Nog ter plekke ingrijpen zou zijn handeling nog riskanter maken. Gelukkig bleef het bij deze domme actie en gaf zijn verdere rijgedrag geen aanleiding om in te grijpen. Diezelfde avond hebben we wel bij de universiteit geklaagd en is de man en uiteindelijk ook de eerste chauffeur ontslagen waardoor de volgende dag de bus (met een andere chauffeur) een half uur te laat kwam voor de excursie.

DONDERDAG (22-3-2012)
Op deze dag stond de excursie naar de wijnfabriek en de schoenenfabriek op het programma. De wijnfabriek viel dit jaar wat tegen omdat het niet mogelijk was het productieproces in de fabriek te bekijken. Er werd wel een bedrijfsfilm getoond, maar daar komen wij natuurlijk niet voor, wij zijn veel meer geïnteresseerd in de mensen en de processen. Wij willen het lawaai van de machines horen en een indruk krijgen of deze processen anders zijn dan die we in Nederland/Europa toepassen. De schoenenfabriek compenseerde gelukkig dit onbevredigende gevoel. Na de lunchpauze werd een Braziliaanse kwaliteitsmanager (woont nu 7 jaar in China) ‘’opgetrommeld’’ die ons het hele productieproces van een tweetal damesschoenen (één van Nine-West en de ander van Calvin Klein) heeft laten zien en heeft uitgelegd. Dat zijn de excursies waarvoor we naar China gaan! In Nederland hebben daar de bedrijven geen tijd meer voor of hebben in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen andere doelgroepen dan studenten op het oog. De dag werd afgesloten met de jaarlijkse voetbalwedstrijd China-Nederland. Een prachtige voorzet in de verlening werd met een geplaatste kopbal van Simon In de rechter bovenhoek afgerond. We hebben weer (voor de tweede keer) gewonnen. Dat loopt uiteraard een stuk prettiger over de campus dan indien we verloren hebben. Als ik het goed gezien heb stonden er zelfs scouts langs de lijn! Ik kan me ook vergist hebben. Voor een deel van de studenten werd het weer eten in het enige 5 sterren hotel van de stad en voor een ander deel werd het eten voor maximaal 5 euro in een plaatselijk restaurant. Om ons gewicht op peil te houden maar vooral omdat het erg gezellig is, eten wij s’nachts nog even bij de kraampjes voor de universiteit. Bij de lokale bevolking aanschuiven met een halve liter bier en een bord gebakken rijst kost nog geen euro en is een bijzondere en leuke ervaring.

VRIJDAG (23-3-2012)
Naast een les met als onderwerp Sino-European Economic Trade staat er ook een bedrijfsbezoek op het programma. De les voor de Nederlandse studenten is heel erg Chinees. Kortom, er is een groot verschil tussen het Nederlandse onderwijsmodel en het Chinese ‘’voorleesmodel’’. Diezelfde avond hebben we overleg gehad over de aanpak voor de volgende dag. Ondanks het feit dat onze studenten geen technische achtergrond hebben is het bezoek aan de fabriek waar ze gascompressoren maken indrukwekkende. Ook in deze fabriek is het mogelijk om het hele proces te volgen. Rogier vertelt, gezien zijn technische achtergrond, wat er allemaal wordt geproduceerd en waar het voor dient. Ook hier worden de nodige foto’s geschoten.

ZATERDAG (24-3-2012)
De laatste dag alweer in Ganzhou. Er vindt nog een college te weten, Ganzhou’s Economic Development Status, plaats voor de Nederlandse studenten in collegezaal 512 van de faculteit Economie en Management en net als vorig jaar geef ik een college Exportmarketing en beoordeel (en geef feedback) op een zestal presentaties van de studenten. Het Chinese lesprogramma is behoorlijk aangepast, zodat het voor Nederlandse studenten ook te volgen/interessant is. Na afloop van het college nog even wat inkopen doen voor de grote treinreis naar Shanghai en dan de koffers inpakken. Volgens goed Chinees gebruik hebben wij de nodige presentjes bij ons voor alle Chinese relaties. Het lijkt echter wel of de inhoud van de koffer blijft groeien waardoor het sluiten van de koffer een steeds groter probleem wordt. Het kan natuurlijk ook liggen aan de presentjes die wij weer mee naar huis nemen. De Chinese studenten die ons begeleiden op weg naar het station, helpen ons ook met het aan boord brengen van de koffers en tassen. Vooraf hebben we de studenten goed geïnformeerd welke slaapplaatsen waren toegewezen en wat er wel en wat er niet aanwezig is (verwachtingenmanagement). We sliepen allemaal bij elkaar zodat het een echte Nederlandse enclave werd met stokbrood (en pindakaas) wijn en bier. Een reis waarop de studenten ongetwijfeld met een goed gevoel aan terugdenken. Het verblijf op de campus van de universiteit, de bedrijfsbezoeken en de treinreis naar Shanghai zijn elementen van de reis die de trip zo bijzonder maakt.

ZONDAG (24-3-2012)
Na een gezellige treinreis van ongeveer 16 uur kwamen we op het station Shanghai zuid aan. De buschauffeur stond met een bord klaar en wist ons op die manier goed op te vangen. Het was erg rustig zodat we (te) vroeg bij het hotel aankwamen zodat een deel van de kamers nog schoon gemaakt moest worden. Ook hier verliep het inchecken soepel en kon de stad verkend worden. Op het programma stond een kick-off gepland in Cloud 9 van het Grand Hyatt hotel in de Jin Mao tower op de 88e verdieping. De eerst lift gaat naar verdieping 54, de volgende lift naar verdieping 86 en de laatste lift brengt je naar verdieping 88. Ondanks het feit dat zelfs de taxi chauffeurs wisten te verstellen dat Cloud 9 op zondagavond gesloten was, hebben we het toch zo kunnen regelen dat de hele bar exclusief voor EuroPort Business School geopend werd. Het uitzicht was geweldig en de studenten waren ‘’speciaal’’ gekleed voor deze kick-off. Later op de avond kwamen meer mensen op het ‘’geluid’’ af waardoor het al met al een internationale aangelegenheid werd. Er was ook een goochelaar aanwezig die zo goed was dat je het bijna niet kan geloven wat er allemaal op tafel met kaarten, elastiekjes en sigaretten gebeurde. De sfeer was geweldig, zodat we allemaal tot ruim 23.30 uur zijn blijven plakken, hetgeen eigenlijk niet de bedoeling was. Een paar euro’s minder op zak maar alweer een schitterende ervaring rijker!

MAANDAG (25-3-2012)
Met een groep studenten zijn we via Bund (een soort Maasboulevard) langs de Huangpu River naar Nanjing road (winkelstraat) gelopen om daar al slenterend naar het “Volkspark” park. Op zondag worden daar de dochters (via een A4 aan de waslijn) voor een huwelijk aangeboden. Alle belangrijke gegevens worden vermeld met het doel een geschikte man (en familie) te vinden. In feite een soort ouderwetse (Chinese) dating site. Na ongeveer 40 minuten lopen moest er koffie worden gedronken en was het ook al lunchtijd. Via het people’s park ging de tocht naar de Xintiandi (Franse wijk). Hier werd weer wat gedronken en gegeten om de toch naar de Yuyuan-tuinen te kunnen ‘’overleven’’. Voor een deel van de studenten was de wandeltocht van ongeveer 4,5 uur net iets te veel van het goede, waardoor de groep behoorlijk werd uitgedund. De tuinen liggen midden tussen oude traditionele Chinese woningen in. Vanuit een theehuis mochten we (van boven af) foto’s maken waarbij het oude en nieuwe Shanghai schitterend vastgelegd kon worden, kortom een plek om nooit meer te vergeten! Deze wijk met traditionele laagbouwhuizen ligt op ongeveer 15 minuten lopen van ons hotel, zodat ook de studenten die eerder afgehaakt zijn de mogelijkheid hebben deze als noch op een vrije middag te bezoeken.

DINSDAG (27-3-2012)
De excursie naar ST Ericson bleek ook dit jaar weer een schot in de roos. Onze nieuwe contactpersoon, sinds het vertrek van Alberto van der Burg, is de Fransman Laurent Perier. Hij is hoofd design van ST Ericson. Ook hij zag kans zijn slides aan te passen aan het niet technische publiek en wist ons van de eerste tot en met de laatste minuut te boeien. Hij gebruikte o.a. speciaal door hem ontwikkelde slides die niet alleen boeiend maar ook vanuit economisch oogpunt bezien m.i. geheel nieuw zijn en ons tot nadenken aanzette. Het was ook interessant om van hem te horen hoe ze met talent omgaan. De (veelal) technici worden in trainee programma’s geplaatst, waarbij de meest bepalende factor voor een carriere bij St Ericson is of men (uiteindelijk) over voldoende soft skills beschikt. Gelukkig werken wij op school, naast de gewone klassikale lessen, ook met projectgroepen waarbij het oefenen met de soft-skills (in tegenstelling tot bij de Chinese universiteiten) voldoende aan bod komen. Om klokslag 12.00 uur gingen we weer de bus in om na een uur rijden weer bij het hotel aan te komen en te kunnen genieten van een vrije middag en het mooie (21 graden en volop zon ) weer.

Het is geweldig om de verhalen van de studenten te horen. Wat ze betaald hebben voor het poetsen van de schoenen, waar ze de vorige avond hebben gegeten en zelf met de metro naar toe zijn gegaan, wat ze hebben bezichtigd, kortom alles wordt ook met de rest van de groep gedeeld. Zo ook een van de vele verhalen van Mikel van den B. Hij had zijn hotelkaart vergeten mee te nemen en kon dus niet goed aan de taxichauffeur uitleggen waar hij naar toe moest. Gelukkig had hij wel de kaart van zijn hotelkamer bij zich zodat het probleem opgelost leek omdat daar ook een adres opstond. Om een lang verhaal kort te maken; de tocht duurde ongeveer 3 uur om weer bij het hotel te komen want de chauffeur bracht hem keurig naar het opgegeven adres, echter dit bleek het adres van de producent van de kaart te zijn in plaats van het hotel. Uiteraard zijn ook dit situaties die onze reis zo leuk maken. De reis is een aaneenschakeling van ontdekkingen WOENSDAG(28-3-2012) Voor de laatste dag in Shanghai staat een bedrijfsbezoek aan Jahwa, een producent van huidverzorgingsproducten op het programma. Omdat in de stad de taxi een prettiger vervoersmiddel is dan de bus, gaan we met diverse taxi’s naar het hoofdkantoor van Jahwa in Shanghai. Na eerst een groepsfoto in de hal gemaakt te hebben starten we met een bezichtiging van een aantal ruimtes. Uiteraard was de Karaoke bar en de volledig met Blue Ray uitgerust bioscoopzaal waar we een stukje van Titanic hebben gekeken de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden waar onze managers in de dop van dromen. In de presentatieruimte werden de Jahwa producten gepresenteerd en konden ze door ons uitgeprobeerd worden totdat de Manager, de heer Joe Wang (SVP), de zaal binnenkwam. Hij gaf een korte presentatie over het bedrijf en besprak de fase waarin ze op dit moment verkeren. Sinds en paar maanden was de overgang van een 100% staatsonderneming naar volledige privatisering afgerond. Op dit moment maken ze deel uit van een verzekeringsconcern en was de druk tot meer presteren duidelijk voelbaar. Ook hier kregen we de indruk dat de manager concrete antwoorden gaf op de door ons gestelde vragen. Dit was in het verleden wel eens anders. Ook hieraan kun je zien dat China aan het veranderen is.

Het hing al een tijdje in de lucht, wellicht konden we met de nieuwe hoge snelheidstrein van Shanghai naar Beijing. De studenten wilden niets liever dan de tocht met de trein maken. Via het hotel kregen we het bericht dat we de benodigde 37 tickets inderdaad konden boeken. Dit betekent dat we morgen weer een nieuwe ervaring rijker zijn!

DONDERDAG (29-3-2012)
Iedereen was vroeg uit de veren omdat de terugtocht naar Beijing op het programma stond. Omdat er de nodige files werden verwacht, werd de tijd een half uurtje vervroegd en gingen we rond 7.30 uur op weg naar het treinstation. Gelukkig weinig files onderweg zodat we ruim anderhalf uur speling hadden. Teneinde zo min mogelijk spullen te verliezen delen we voor het stationsgebouw pas de treinkaartjes uit, want je weet maar nooit. En ja hoor Igor is voor de 2e keer een kaartje kwijt. De eerst keer werd zijn treinkaartje door een van de medestudenten gevonden, dit keer was hij echter echt weg. In dit geval was het voor ons prettig dat het paspoortnummer op het treinkaartje vermeld moet worden. Zo konden we het paspoort laten zien en kon Igor met mij meelopen naar de treinstellen zonder weer een nieuw kaartje te moeten kopen. Het was voor iedereen een geweldige ervaring om met 300 km per uur door het Chinese landschap te ‘’flitsen’’. De (Duitse) treinstellen zijn modern ingericht en bieden (veel) meer beenruimte dan een vliegtuig en binnen vijf uur ben je van Shanghai in Beijing. Kortom een comfortabele manier van reizen die we ook volgend jaar weer willen doen als we met de volgende lichting op ‘’stap’’ gaan. Een half uur na aankomst in het hotel gaan we met drie taxi’s naar de silk market om een mooi maatpak te laten aanmeten. Gelukkig zie ik een blik van herkenning bij kleermaker Tony ‘s als ik aangeef dat mijn studenten op weg zijn naar zijn zaak. Ik laat de rekening van vorig jaar zien en ze zijn bereid voor hetzelfde geld weer de pakken te leveren. De jongens geven aan hoe ze het en wat ze willen hebben en de kleermaker noteert de maten. Vooral het gespierde lichaam van Duncan (een rugbyspeler) maakt op de aanwezigen de nodige indruk.

VRIJDAG (30-3-2012)
Op deze dag staan geen ‘’verplichte’’ zaken op het programma. Ook wij gaan redelijk vroeg op pad om bij een restaurant in een Hutong wijk aan de DaZhalan Xi Jie koffie te drinken en definitief aan te geven of we daar die avond een afscheidsfeestje gaan houden of niet. Ook bij daglicht hebben we het idee dat het zeer sfeervol kan worden gezien de bezoekers, de grootte van het restaurant en de wijk waarin het restaurant ligt. We besluiten om bij Helen’s cafe de laatste avond door te brengen. Minder ‘’niveau’’ dan ons Seafood restaurant van de eerste avond, maar wellicht voor onze doelgroep wel zo gezellig. Ook de taxi-chauffeurs blijken moeite te hebben met het vinden van het juiste adres en uiteindelijk zijn we met een groep van 32 mensen. De Europese muziek, het lekkere eten en de eigen biertap op de tafels (drie liter bier voor € 6,-) zorgen voor een geweldige sfeer tijdens dit afscheidsfeest. Ook hier is het weer goed zichtbaar dat we met één (hechte) groep naar Nederland gaan. Na 23.00 uur besluiten een aantal studenten nog even afscheid te nemen bij de Coco Banana club en wij houden het rond 02.00 uur voor gezien.

ZATERDAG (1-4-2012)
Met het gevoel dat we nog zeker een paar uur (of dagen) hadden willen slapen gaan we in de bus richting terminal 2 van het vliegveld van Beijing. Het inchecken duurt wel erg lang maar in tegenstelling tot vorig jaar hebben we geen studenten met ‘’overgewicht’’. Zelfs Henk en Joop, die de vlucht op Schiphol hadden gemist, zijn nu wel op tijd in het vliegtuig. Zo zie je maar, van zo’n ‘’te laat komen ervaring’’ leer je kennelijk heel snel.

We hadden een rustige vlucht en landden mooi op tijd op Schiphol en de studenten nemen hartelijk afscheid van elkaar. Het is leuk om te zien hoe homogeen de groep van Mbo en Hbo studenten van twee verschillende scholen en van diverse vestigingsplaatsen(Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Weert) geworden is. Ook wij nemen van iedereen afscheid en ‘’ontdekken’’ onze vrouwen in de menigte, die ons zijn komen ophalen.

Zodra van de door ons gemaakte opnamen een film (of meerdere korte filmpjes) gemaakt is, zullen we de deelnemers informeren over het resultaat en hoe we die kunnen bekijken. Tevens zullen we binnenkort de reis evalueren om te kunnen beoordelen of en zo ja wat er aan de reis verandert kan/moet worden. We sturen de deelnemers daarom op korte termijn een formulier met het verzoek deze voor ons in te vullen. Tevens willen we het voorbereidingsproces naar voren halen zodat we al in september/oktober de tickets kunnen vastleggen. Kortom, als de reis ook aan jouw verwachtingen heeft voldaan, informeer dan je medestudenten die niet mee geweest zijn zodat we in een vroeger stadium kunnen gaan plannen en boeken. Daarnaast hebben we serieuze plannen om een soortgelijke trip voor de ouders en andere geïnteresseerden (belangenorganisaties/business clubs en MKB groepen) te gaan organiseren. Zo kunnen we de deelnemers op een fiscaal vriendelijke manier kennis laten maken met de mogelijkheden van dit immense land, immers het netwerk wordt steeds uitgebreider en de mogelijkheden zijn er. Voor ons een mooie manier om (mondiale) kennis te delen!

Media

Videoalbum
Travel with us to China, a fast developing world power. A land of opposites. From the luxurious skyscrapers in Beijing and Hongkong to the primitive farm life of the hinterland.
Watch the video for an impression.

Picturealbum

Here is an overview of our photo albums. By clicking on the thumbnails opens a new page with the album.

polaroid-frames