open-dag-opvolgpagina-e-brochure-aanvragen2volgpagina-inschrijfformulier2

Hbo Culinaire Creativiteit met Smaak

Hbo Culinaire creativiteit met smaak
(2 maanden – 4 dagdelen)

Nieuwe smaakcombinaties ontdekken, de dingen anders durven doen en een duidelijke handtekening neerzetten met gerechte. Welke chef wil dat niet?

Van koks worden smakelijke oplossingen verwacht voor hedendaagse trends en ontwikkelingen. Hoe ga je om met duurzaamheid, klimaat, gezondheid, korte ketens, circulair denken en zo voort? Steeds meer mensen zien graag meer groente & minder vlees op het bord. Die oplossingen moeten vooral lekker zijn. Deze opleiding is gericht op het creatieve proces van het ontwerpen van smakelijke gerechten die passen bij vandaag. Je kunt immers niet verwachten dat de recepten en de menukaart uit het verleden antwoord geven op de uitdagingen van nu.

Doel en inhoud
De voedselwereld is in beweging. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat we andere keuzes moeten gaan maken. Maar welke en vooral: hoe? Minder vlees, suiker, zout en vet en dus meer groente, fruit, vers, uit het seizoen en het liefst ook uit de buurt. Hoe doe je dat op een succesvolle manier? Het eten zal toch ook lekker moeten zijn.

Om succesvol te zijn bij het ontwikkelen van nieuwe gerechten moet je loskomen van patronen en ingesleten gewoontes. Je leert je af te vragen wat de bijdrage van een ingrediënt is aan het smaakprofiel van het gerecht? Je leert gebruik te maken van nieuwe methoden, inspiratie- en denktechnieken.

Je gaat gerechten ontwerpen met je eigen signatuur en krijgt inzicht in de culinaire succesfactoren.

Onderwerpen:
- Trends en ontwikkelingen (duurzaamheid, korte ketens, no waste etcetera)
- Wat betekenen deze trends en ontwikkelingen?
- De smaaktheorie van Peter Klosse
- Creatief denken
- Culinaire brainstorm technieken
- Culinair mindmappen
- Inspiratietechnieken
- Culinaire succesfactoren
- Food design door creatief combineren van smaken
- Innovatiestappen
- De nieuwe menukaart / nieuwe gerechten

Aanvangsdatum, projectperiode, studieduur en studiebelasting
De studieduur van deze opleiding bedraagt 2 maanden verdeelt over 2 lesdagen, een intakegesprek en een eindexamengesprek. De studiebelasting van deze opleiding bedraagt 48 sbu.

Studierichting en niveau
De opleiding is bestemd voor opgeleide (chef-)koks die zich willen specialiseren in het creatief ontwikkelen van nieuwe gerechten. Beleidsmakers op het gebied van voedsel. Culinaire vakdocenten die zich verder willen ontwikkelen. Overige culinaire professionals

Dit programma wordt op Hbo-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Vormen van persoonlijke begeleiding en ondersteuning
Voorafgaand aan deze training vindt een persoonlijke intake plaats. Hierbij worden je persoonlijke leerdoelen in kaart gebracht.

De opleiding/training wordt zowel klassikaal als in een virtual classroom aangeboden. Je kunt dus tijdens de les direct vragen stellen aan de docenten en/of trainers, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten.

De oefeningen en praktische opdrachten worden op individueel niveau scherp geanalyseerd. In een veilige omgeving is de feedback grensverleggend. Ook de deelnemers geven elkaar feedback. Het interactieve, uitdagende karakter en het gebruik van de praktijkgerichte opdrachten maken deze opleiding/training voor u leerzaam en waardevol.

De docent/trainer geeft feedback op en beoordeeld de praktijkopdracht en het personal action plan.

De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen

Resultaten voor de deelnemer
Tijdens de opleiding leer je de smaaktheorie van Klosse en alle concepten rondom het creatieve proces van het ontwerpen van smakelijke nieuwe gerechten.
Na afloop van de opleiding ben je in staat om los van ingesleten patronen en gewoontes creatief met smaak nieuwe gerechten te ontwikkelen

Toetsmomenten
De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen

Bewijs van afronding
Na succesvolle afronding van deze training ontvangt u het instituutsdiploma Hbo Culinaire creativiteit met smaak

Kosten: € 1.349,--